Gratis verzending bij bestellingen vanaf €100
Home - Blog - 6 tips voor het voeren van je puppy

6 tips voor het voeren van je puppy

4 minuten leestijd

Hoera, een puppy! Niets leuker dan een nieuwe kleine viervoeter in huis. Maar bij het opvoeden van dit nieuwe gezinslid komt nog wel wat kijken. Wij helpen je alvast op weg met 6 tips voor het voeren van je puppy. 

1. Geef je pup meerdere malen per dag eten 

Als je pup ongeveer een maand oud is mag hij van moedermelk naar vast voer. En dan geldt: hoe ouder je pup wordt, hoe minder vaak je hem eten geeft. Je begint met vijf tot zes keer per dag voeren. Tijdens een leeftijd van acht tot twaalf weken geef je een pup het beste vier keer per dag te eten. Vanaf twaalf weken mag je dit minderen naar drie keer per dag. Na een half jaar kun je overgaan naar twee keer per dag. Hier vind je de hoeveelheden die je pup mag hebben. 

2. Voer je pup vers voer

Puppy’s kunnen in principe rond de leeftijd van drie tot vier weken vers vlees eten. Beginnen met bijvoorbeeld brokkenpap is niet nodig. Begin met kleine hoeveelheden vers vlees zodat de pup geleidelijk af kan stappen van moedermelk. Jonge hondjes kunnen elke KVV eten die compleet is voor puppy’s, het is wel belangrijk dat het voer gemalen is. In onze shop vind je het assortiment van DARF.

6 tips voor het voeren van je puppy

3.Water

Een puppy heeft uiteraard ook vocht nodig. In verhouding bestaat het lichaam van een pup uit meer water dan het lichaam van een volwassen hond. Hierdoor is de kans op uitdroging groter. Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks voldoende drinkwater krijgt. De vuistregel is dat een hond per dag ongeveer 50 ml water per kilo lichaamsgewicht drinkt. Beweegt je pup heel veel of is het erg warm? Dan heeft hij meer vocht nodig. 

4. Zorg voor een eetritueel

Het klaarmaken van het eten voor de pup brengt bepaalde geluiden met zich mee: het rammelen van de brokken, openen van een verpakking, het openen en sluiten van en de kastdeur… Een pup herkent deze geluiden al vlot en zal zich bij het horen drukker gaan gedragen. Heel normaal gedrag, maar niet altijd even handig. Zo wil je natuurlijk voorkomen dat je hond, wanneer hij een kilootje of dertig weegt, tegen je opspringt uit blijdschap omdat hij eten krijgt. Probeer dit dus al jong af te leren. Laat hem zitten of liggen terwijl jij voer pakt. Pas als jij een teken geeft – bijvoorbeeld ‘vrij’ of ‘toe maar’- mag hij naar zijn bak. Je leert je hond niet te gefixeerd te zijn naar eten. Ook prettig als je meerdere viervoeters in huis hebt, op deze manier kunnen ze rustig tegelijk eten.

5. Maak een puppy schema

Als je voor jezelf een schema maakt, kun je hier alles in bijhouden. Niet alleen wanneer hij moet eten, maar ook wanneer hij naar buiten gaat, hoe vaak hij poept, hoeveel hij slaapt en hoeveel hij weegt. Prettig voor jezelf, maar ook voor een onverhoopt bezoekje aan de dierenarts. Je kunt hetzelfde schema gebruiken om je pup zindelijk te maken. Handig!

6. Pas op voor gevaarlijke voedingsmiddelen

Je pup verwennen met een lekkere snack is altijd feest. Soms gebeurt het dan ook dat het niet alleen bij hondensnacks blijft, maar dat een viervoeter ook wat te eten krijgt wat eigenlijk bedoeld is voor alleen mensen. Heel lekker natuurlijk, maar sommige voedingsstoffen lijken onschuldig, maar zijn heel gevaarlijk voor je hond. Chocola is een heel bekend voorbeeld, maar er zijn meer gevaarlijke voedingsmiddelen. In deze blog hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Ben jij trots baasje van een jonge viervoeter? Stuur een foto van jouw smikkelende pup naar ons via Facebook of plaats deze op Instagram met #darfdiervoeding. Vinden we leuk!

 

Gerelateerde artikelen